La Mănăstirea Nechit se săvârşeşte sâmbătă seara Taina Sfântului Maslu şi rugăciuni de dezlegare pentru toate nevoile! Tot atunci se ţin şi Molitfele Sfântului Vasile când este blestemat diavolul şi îndepărtat de la toţi credincioşii prezenţi!

La Mănăstirea Nechit din Neamţ se săvârşeşte sâmbătă seara Taina Sfântului Maslu şi rugăciuni de dezlegare pentru toate nevoile!!! Tot atunci se ţin şi Molitfele Sfântului Vasile cel Mare când este blestemat diavolul şi îndepărtat de la toţi credincioşii prezenţi!!!

Zilnic, la Manastirea Nechit, se savarsesc cele sapte Laude, precum si Sfanta Liturghie.

Fiecare zi liturgică începe cu slujba Vecerniei care se săvârșește în periootada noiembrie – aprilie începând cu ora 15 și în perioada Sf. Paști și până după Hramul de Toamnă – Sf. Mc. Zenovie Episcopul și sora sa Zenovia la ora 16. De trei ori pe zi Te-am lăudat Doamne spune Psalmistul David și a II-a slujbă de peste zi, Utrenia se face la ora 18, respectiv ora 19. A III-a slujbă ce încununează ziua liturgică este Sf. Liturghie care se săvârșește în toată perioada anului la ora 7, excepție făcând zilele de sărbătoare când se începe la ora 8; Dumnezeiasca Liturghie este precedată de Acatistul zilei sau al sărbătorii respective și de Canoanele Sfinților și Ceasurile.

În fiecare zi se săvârșește Slujba Parastasului pentru cei adormiți în Domnul și se citesc Rugăciunile de dezlegare pentru cei Adormiți, cu excepția zilelor de Duminică și când sunt Praznice Împărătești.

In duminici si sarbatori se aduna pelerini si credinciosi din zona si din imprejurimi, astfel ca biserica devine neincapatoare.

La sarbatorile mari de peste an precum si la marile Praznice Imparatesti sau la hramul manasirii, slujbele se savarsesc in sobor, cu participarea mai multor slujitori.

In fiecare sambata seara se savarseste taina Sfantului Maslu, in cadrul careia se citesc Slujbele Sfantului Vasile cel Mare.

Pastrarea randuielilor vietii calugaresti, traditia slujbelor si sfatuirea pelerinilor care vin aici constituie permanente ale activitatii bisericesti, duhovnicesti si misionare.

Saptamana de saptamana, credinciosii din satele comunei Borlesti (Mastacan, Ruseni, Borlesti), din comunele invecinate (Piatra Soimului, Rediu, Candesti, Tazlau, Slobozia, Dumbrava Rosie si Savinesti si din orasele Piatra Neamt si Roznov) vin la Sfanta Manastire Nechit pentru sfat duhovnicesc si pentru cuvant de invatatura.

De sambata dupa-amiaza si pana duminica seara curtea manstirii traieste o emulatie deosebita: credinciosii si pelerinii se aduna in grupuri si discuta despre lecturile lor, despre problemele cu care se confrunta, despre frumusetea locului si, nu in ultimul rand, desprea starea de liniste pe care ti-o dau locurile si slujbele.

Participarea la slujirea Sfintei Liturghii si la Slujba Sfantului Maslu este un eveniment obisnuit pentru foarte multi dintre credinciosii din zona si nu numai.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, duminica, participantii la slujba iau masa de pranz, fie in curtea manastirii (in anotimpul calduros), fie in trapeza asezamantului.
***
Rugăciunea de sfințire a untdelemnului de la Sfântul Maslu

„Doamne, Care cu mila şi cu îndurările Tale tămăduieşti zdrobirile sufletelor şi ale trupurilor noastre, Însuţi, Stăpâne, sfinţeşte untdelemnul acesta (în acest moment, toţi preoţii binecuvintează untdelemnul), ca să fie celor ce se vor unge din el spre tămăduire şi spre izbăvirea de toată patima şi întinăciunea trupului şi a sufletului şi de toată răutatea. Ca şi întru aceasta să se preaslăvească preasfânt numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Sursa: Manastireanechit.ro

Cumpără o carte:


Pe mine m-a operat Sfântul Nectarie


Patericul pe înțelesul copiilor


Colindul vieţii mele


Viața, minunile și acatistul Părintelui Ilie Lăcătușu


Sfântul Iov din Uglea (1902-1985).
Din Patericul Maramureșului


Creștinismul sau Biserica


Lângă Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor


Din temnițe spre Sinaxare – Danion Vasile (coordonator)


Doctorul de povesti


Pilde și istorisiri pentru copiii creștini.


Patericul Mirenilor


Cum sa ne crestem copiii. Canon de rugaciune pentru copilul bolnav


Minunile Sfântului Nectarie din Eghina Românească


Despre Avort- Motive, Traume, Consecințe


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana

Cumpără o carte:


Cele mai frumoase rugăciuni


Când copilul nu ascultă


Pollyanna, jocul bucuriei


Minunile icoanei Maica Domnului “Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”


Cum să biruim frica


Deprimarea și tămăduirea ei în învățătura Bisericii


Învăţături despre mersul la biserică


Cele opt păcate de moarte şi lupta cu ele, Ascetica ortodoxă pentru mireni


Cum să ne îmbogăţim viaţa prin rugăciune


Cum să trăim în ziua de astăzi. Scrisori despre viaţa duhovnicească


Noul Materic. Cuvinte de suflet folositoare, uitate sau necunoscute, despre femei preacinstite și sfinte


Din temnițe spre Sinaxare


Noii martiri ai Rusiei


Minuni-Contemporane


Vino Si Vezi! Peripetiile Unui Ortodox In Lumea Contemporana